Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.7.2008, Jan Vítek, aktualita
Společnost Rambus, kterou známe jako předního vývojáře na poli paměťových technologií, v pátek oznámila, že u kalifornského soudu podala podnět k zahájení procesu proti společnosti NVIDIA, která měla porušovat patenty Rambusu. Zajímavé však...
PetFish (188) | 15.7.200815:06
Ale ja prece nezpochybnuji, ze ma patenty.
Ja zpochybnuji zpusob ziskani a prinos patentu. JEDEC je organizace, ktera sdruzuje vyrobce, kteri chapou, ze standrdizace je nutnost a zakaznik ji zada. Rambus do teto organizace vstoupil. Je otazkou zda neco hmatatelneho prinesl, rozhodne ale neakceptoval pravidla ­- jeho cilem bylo nechat si patentovat vse mozne. A je predmetem sporu, zda si nepatentoval i to co bylo vyvinuto bez nej a on si na to jen nechal udelat bumazku ... porad se jeste soudi ruzni clenove jedec s rambusem a vysledky soudnich pri jsou pokazde jine, jednou rambus prohraje, podruhe vyhraje ... ale je to americka justice, ktera neni vzdy uspesna v sluzbe spravedlnosti.
Nesouhlasim, ze rambus jsou chudaci, kterym je krivdeno ­- myslim ze je to firma, ktera tezi z americkeho pravniho a patentoveho systemu.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 19.7.20088:39
Nvidia, ATI a spousta dalších taky nemají továrny na výrobu čipů, nechávají si čipy vyrábět, naopak TMSC je dnes největší výrobce čipů bez vlastního vývoje čipů ...
.
Rambus je špičková vývojová firma, jejichž výstupem jsou z velké části právě patenty. Patent je duševní vlastnictví, v českých podmínkách poněkud vlastnictví opomíjené. Jde o běžné vlastnictví, stejně jak v Audio či Video průmyslu, nemůžu bezplatně zkopírovat film a začít jej veřejně šířit se zisky do vlastní kapsy a producenti by jen natočení za­-financovali, proto vznikl systém právních ochran.
.
Dnes se rádi díváme jak na Vietnamské tržnici zabaví spoustu zboží, které se pak likviduje, stejně by se mělo zabavit každé zboží, které porušuje jakékoliv právní ochrany ,­( to by byl guláš a chaos­). Proti ­"bezbrannému­" prodejci se postupuje velmi jednoduše, proti většímu výrobci jako je Nvidia je to mnohem složitější, proti gigantům jako je Microsoft ­(ukradený DOS­) či Intel je to ještě složitější, výsledek soudu je pak věcí neznámou, stejně jak jistý Český politik byl soudně stíhán za padělek VŠ diplomu a soud jej osvobodil, neboť byl stíhán za padělání kopie VŠ diplomu, ale ta kopie byla pravá a řádně úředně ověřená, ale originál VŠ diplomu byl padělaný, ale za to žalován přece nebyl, on dokládal pouze kopii ... ???
.
A mé stanovisko k Rambusu je naprosto neutrální.
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 15.7.200810:37
Na pocit mate urcite pravo. Zkusite ho dolozit nejakymi fakty? Sleduji deni kolem firmy rambus od doby co prosadila RDRAM pro P4 ­(dnes je zrejme, ze slo o spatne rozhodnuti managmentu intelu­).
Rambus nikdy neudelal ani chip, jen patentoval technologie casto za velmi spornych podminek.
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 14.7.20087:20
Pokud se nepletu, tahle firmicka se zivi primarne tim, ze parazituje na praci jinych ­- ­"podili­" se na vyvoji standardu, ktery si pak nech patentovat ... jenze jeji prinos pro vyvoj ve vetsinou nulovy ci zanedbatelny.
Na jmeno rambus jsem alergicky od dob P4, kdy si intel myslel, ze prosadi jeji rdram pameti, ktere byly v dane dobe sice technologicky zajimave, ale pro vetsinu zakazniku celkem nezjimave ­(vykony podavaly az pokud se spojilo paraelne nekolik kanalu, tusim az 4 ... proti dnesnim dvoukanalovym DDR­). Vnitrne byly slozite, tudiz cena by byla vzdy vyssi nez u sdr­/ddr­/ddr2 pameti.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 14.7.200820:29
"Pokud se nepletu, tahle firmicka se zivi primarne tim, ze parazituje na praci jinych ­"
.
Mám pocit, že je tomu právě obráceně.
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 14.7.20082:18
Zdá se mi to, nebo Rambus žije z velké části ze žalob ? Připadá mi, že mají jednu žalobu měsíčně :­) Zbývající část zisku asi mají z těch vynucených poplatků :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.